Pedagogik

Montessori

Ballongens montessori förskola arbetar enligt Läroplanen för förskolan, Lpfö18, genom motessoripedagogiken. Vårt förhållningssätt stimulerar barn till att vilja upptäcka världen genom alla sina sinnen och pedagogerna fångar upp barnen där de är just nu. Pedagogen ska finnas nära men inte störa, de ska fungera som en guide eller vägledare för att locka och inspirera barnen i sitt eget lärande.
Under sin dag på förskolan kan barnet välja fritt vad han eller hon vill göra. Pedagogerna har förberett miljön för barnen så att de alltid finns material som lockar till lek, enskilt eller i grupp. Allt material som finns framme för barnen är alltid förberett och komplett samt kopplade mot mål i läroplanen. Materialen byts regelbundet så att det alltid finns något spännande att göra. Barnen får handledning av pedagogerna så att de vet hur arbetsmaterialet används. Eftersom barnen arbetar i egen takt och att barnen arbetar med olika material samtidigt minskar risken för konkurrens och tävlingsmentalitet.
Vi har delat in materialen i olika områden, praktiska livet, sensorisk, kultur, matematik, språk, skapande och uteverksamhet.

Montessorimaterial

För att kunna möta barns behov av aktivitet och motorik utvecklade hon arbetsmaterial för olika mognadsstadier och intresseinriktningar. Materialet är inte det viktigaste i pedagogiken, men det är till god hjälp.
I ett montessori-rum finns material både för praktiska, intellektuella och sinnestränande övningar. Alltifrån skokräm och putstrasor till sinnrikt material som tränar logiskt, matematiskt tänkande, material som övar upp skrivförmåga språkkänsla och grammatik, men också saker, som låter barnen träna syn, hörsel, lukt, smak och känsel.

De flesta material är självrättande. Barnen får uppleva tillfredsställelsen av att själva se, att de lyckats med en uppgift och en god hjälp i uppfostran. Den som använt ett material, tar ansvar för att det snyggt och prydligt kommer på plats igen.
Barnen lär sig att ta hänsyn till varandra. Är ett visst arbetsmaterial upptaget får man vänta på sin tur eller komma överens om att samarbeta.
Montessorilärarens uppgift är att observera barnet och ge den stimulans, som svarar mot varje barns mognad och intresse. All onödig hjälp är ett hinder i barnets utveckling. Läraren visar var kunskap finns att hämta samt går igenom med det enskilda barnet hur materialet skall användas. Sedan får barnet arbeta självständigt och ostört i sin egen takt – viktiga förutsättningar för att barnet skall kunna utvecklas till en harmonisk och självständig människa.

Maria Montessori

Maria Montessori föddes 1870 i Italien. 13 år gammal studerade hon på en teknisk skola och 1894 blir hon den första kvinnan att ta examen från Roms Universitet och blir därmed Italiens första kvinnliga läkare. Hon intresserade sig av att utbilda barn med särskilda behov.
1907 började hon sin pedagogiska bana som lärare för ett 50-tal barn i åldrarna 3-5 år. Skolan hette Casa de Bambini eller "Barnens hus" och var beläget i slummen i San Lorenzo i Rom. Hon startade med en medhjälpare, en enkel miljö och träningsmaterial som hon tidigare använt för att hjälpa mentalt handikappade barn att öva upp sina sinnen. Maria Montessori såg att även dessa barn blev väldigt attraherade av materialet, arbetade spontant med det och visade stor koncentration. Efter det öppnades fler Montessoriskolor och pedagogiken spreds över hela världen och även i dag är pedagogiken väldigt stor. Maria Montessori dog 1952 och under hennes livstid nominerades hon vid tre tillfällen till Nobels fredspris.

Maria Montessori upptäckte att
  • inlärning, som anpassas efter barns utvecklingsstadium går lättare.
  • man bäst tar till vara ett barns spontana lust för arbete genom att låta dess eget intresse vara motiv nog för att söka kunskap.
  • barn har en avundsvärd förmåga att koncentrera sig på en intressant uppgift.
  • barn, som vill lära något nytt, upprepar övningen om och om igen.